A kuvasz

(Canis familiaris undulans hungaricus)

A kuvasz pontos eredetét a homály fedi. Feltételezhető, hogy már népvándorlás idején, a mai kuvaszhoz nagyon hasonló kutyák szolgálták őseinket. A nyájat, a ménest és a gulyát folyamatosan védelmezni kellett a ragadozók és a tolvajok ellen. Akkoriban más, nagyobb volt a világ, mindent járóföldben mértek, nem volt fejlett hírközlés, vagy könnyen risztható rendőrség. Ezért a pásztor, csak a maga és kutyája erejére, bátorságára számíthatott. A farkas vagy a zsiványok támadásakor, olyan kutyára volt szükség, aki kérlelhetetlenül, alku nélkül, akár élete feláldozásával is megvédi gazdáját és annak tulajdonát. Ezek az élet – halál harcok vésték a kuvasz ős eszébe, az idegenekkel szembeni tartózkodó magatartást. Azonban, míg az idegenekkel szemben bizalmatlan, a gazdájához és annak családjához a végletekig ragaszkodó, kedves kutya.

A II. világháború majdnem megpecsételte a fajta sorsát. Ahol kuvasz őrködött, oda idegen katona nem tehette be a lábát. A világégést csak néhány példány élte túl. Áldozatos, elhívatott munka eredményeként, a poraiból sikerült a fajtát újjáéleszteni, hogy napjainkban is hasznos, hűséges társunk legyen. A kuvasz megjelenése, a mérete miatt, impozáns. Felépítése erőt sugároz, ugyanakkor soha nem nehézkes, vagy lomha. Szikár, ellenállófajta. A testét takaró, különböző minőségű és hosszúságú dús, fehér szőrzete harmonikus egységet alkot, és megvédi az időjárás viszontagságai ellen. Bár az egész megjelenése tetszetős, a legszebb testtája a feje. Sötét barna szeme élénkséget, kedvességet, támadás esetén azonban kérlelhetetlenséget sugároz. Mozgása könnyed, térölelő. Akár harminc kilométert is megtesz ügetésben.

Öröklött tulajdonságai alapján kiváló őr kutya, rendkívül jó a szimata. A pásztorok melletti élet, önálló munkavégzést igényelt. Ezért néhányan önfejűnek tartják, azonban a szeretett gazda kedvéért bármire képes. Egy telephelyen, vagy kertben magára hagyva is teljesíti feladatát, ugyanakkor itt is igényli a kötödést, a kapcsolatot az emberhez.

A törődést, a foglalkozást kamatostól hálálja meg. Rendkívüli memóriájának köszönhetően, amit egyszer magtanult soha nem felejti el. Kikötve, bezárva és elszigetelve nem hordozza a fenti tulajdonságokat, az ilyenfajta tartásmódot nem érdemli meg ez a nagyszerű kutya.

Előítéletektől mentes környezetben, felveszi a versenyt bármely más pásztorkutyafajtával. Intelligenciájának köszönhetően, ha szoros kapcsolatban neveljük, szavak sokaságát, hangsúlyokat képes megérteni. Önálló jellemét, egyéniségét tartsuk tiszteletben, de nevelésekor legyünk következetesek, határozottak, követeljük meg tőle is a gazda státuszának tiszteletét. A kölyökkorától megfelelően felnevelt kuvasz, hű és engedelmes társunk lesz.